AVENUEROUGE.NET – Dijital sanata destekte bulunmaya devam eden yatırım bankası PASHA Bank’ın Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım ile Dijital Sanat Derneği’nin faaliyetlerini konuştuk.
Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgenindeki ticari faaliyetleri artırma misyonu bulunan PASHA Bank, Türkiye’de 8 yıldır faaliyet gösteriyor. Yatırım bankacılığı alanında Türkiye’de önemli bir yer edilen PASHA Bank, aynı zamanda Türkiye’de faaliyet gösterdiği günden bu yana sanat projelerine destekte bulunuyor. PASHA Bank, son 3 yıldır Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivalinin ana sponsoru olarak sanat çevreleri tarafından da büyük ilgi topluyor.
Konuyla ilgili röportaj yaptığımız PASHA Bank Genel Müdür Vekili Hale Yıldırım, 3. İstanbul Dijital Sanat Festivali ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Dijital çağda sanat da dijitalleşirken yenilikleri destekleyen start-up’ların ve sürdürülebilir projelerin yanında olmaktan, dijital sanatı desteklemekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu nedenle dijital sanatı festivale taşıyan, T.C. Kültür Bakanlığı’nın desteklediği ‘İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin bu yıl 3. kez ana sponsoru olduk. Bu sene ilk kez festivalde dijital sanatla ilgili paneller de düzenlenecek. Ben de 3 Haziran Cumartesi günü 14.00-15.00 saatleri arasında ‘6G Teknolojileri’ panelinde moderatör olarak yer alacağım. Aynı zamanda kurucu üyeleri arasında yer alarak başkan yardımcılığı görevini üstlendiğim DİSAD ile Türkiye’de dijital sanat alanında ilklere imza atmaya devam edeceğiz. Amacımız dijital sanatın sanat platformları arasındaki yerini sağlamlaştırmak, dijital sanat bilincini yaygınlaştırmak ve bu alanın bir kurumsal çizgide ilerlemesini sağlamak.”
PASHA Bank olarak çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
PASHA Bank olarak biz; Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın bölgesel güçleri, ülkeler arası kültürel bağları ve çağdaş bakış açılarıyla şekillenen bir vizyonun bankacılığa yansımasıyız. Kurulduğumuz yıldan bugüne, “Bölgede akla gelen ilk banka” olma hedefiyle ve finansal köprü olma misyonumuzla yolumuza devam ediyoruz. Vizyonumuz ve misyonumuzun bize yön veren hedefleri bizim en büyük ışığımız. Sahip olduğumuz bölgesel gücü, bölgesel ticaretin gelişmesi ve refahın attırılması için de önemli bir unsur olarak görmekteyiz. Ayrıca enerji, madencilik, turizm gibi sektörlere proje finansman desteği sağlayarak Türk ekonomisinin de gelişimine katkıda bulunuyoruz. 2021 yılında kurumsal, ticari bankacılık ve yatırım bankacılığı hizmet alanlarımıza Premium bankacılığı eklemiştik. 2022 yılında da Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Azerbaycan vatandaşlarının ikinci vatanı olarak gördükleri Türkiye’de ev almaları için, 10 yıla varan vadelerde, kendi para birimleri olan Manatın yanı sıra USD veya EUR cinsinden de kullanabilecekleri mortgage ürününü, “Kardeş Vatanda Misafir Değil, Ev Sahibi Olun” mottosu ile hayata geçirdik. Aynı zamanda bankamız Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler (VDMK) alanında Türkiye’nin öncü bankası konumuna geldi. Tarım ve otomotiv sektörlerine bugüne kadar 1.530 milyar TL kaynak sağladık, önümüzdeki günlerde hem sektör çeşitliliğimiz hem de finansal desteğimiz artmaya devam edecek.
Sosyal sorumluluk ve kurum bilinci üzerine nasıl çalışmalar yürütüyorsunuz?
PASHA Bank olarak sürdürülebilirliği odak noktamıza alarak çevresel, sosyal ve yönetişimsel projeler geliştirdik. Proje finansmanlarında önceliğimiz yenilebilir enerji projeleri. Ayrıca geri dönüşüm ve atık yönetimi konuları öncelikle ofislerimizde, sonra da günlük hayatlarımızda en önem verdiğimiz konular. Ofislerimizde geri dönüşüm kutuları ile enerji tasarrufu, doğal kaynakların bilinçli kullanımı, atıkların ayrıştırılması gibi konularda farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Ayrıca TEGV üzerinden tüm elektronik atıklarımızı geri dönüşüme kazandırıyoruz. Kurum bilinci konusunda, PASHA Bank olarak, “Geleceğin Kadın Yöneticileri” projesi kapsamında üniversitede okuyan 3.-4. sınıf kız öğrencilerimiz, bankamızda staj yapabiliyor. Başarılı olanları da istihdam edeceğiz. Çalışan mutluluğu için tüm çalışanlarımız doğum günlerinde, ayrıca anaokul ve ilkokul çağında çocuğu olan annelerimiz, çocuklarının ilk okul günlerinde izinliler. Wellbeing programımız kapsamında çalışanlarımızın ve 1. derece aile fertlerinin kültürel faaliyetlerden sağlıklı beslenmeye, spordan psikolojik danışmanlığa kadar her konuda bilgi alabilecekleri bir kanal oluşturduk. Kurum kültürümüzü artırmak için satrançtan müziğe, basketboldan sinemaya birçok etkinlik düzenliyoruz. Unutmamalıyız ki gelecek nesillere hakları olan güzel bir dünya bırakabilmek için bireyler ve kurumlar hep birlikte çabalayarak başarıyı yakalayabiliriz.
Bir de tabii 3 senedir ana sponsorluğunu üstlendiğiniz Dijital Sanat Festivali var.
Evet. Kurulduğumuz günden bu yana PASHA Bank sanata destek vermeyi sürdürüyor. 2021 yılında sponsoru olduğumuz ve Türkiye’de ilk kez dijital sanat üzerine düzenlenen 1. İstanbul Dijital Sanat Festivali (IDAF)’nin 2022 yılında da resmi sponsoru olduk. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle düzenlenen bu festivalde Türkiye’nin ilk yapay zekâ küratörü Avind eşliğinde “Dünyadaki Tek Sürdürülebilir Enerji İnsan Yaratıcılığı mıdır?” konusu sergilendi. Ayrıca bölgede yarattığımız finansal sinerjiyi sanatsal boyuta taşıdığımız bu festivalde Azerbaycanlı yapay zekâ sanatçısı Shusha Karabağ’ın tarihten bugüne gelen eserlerini, dijital sanatta yeniden yorumladı. Şimdi de 2-5 Haziran tarihleri arasında AKM’de T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle 3. kez düzenlenecek İDAF’ın yeniden ana sponsoru olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.
Bu sene festivalde sanatseverleri neler bekliyor?
Öncelikle bu seneki festivalde, “Dijital sanat insan molekülleri sonucu mu?” sorusunun cevaplarını arayacağız. Türkiye’nin ilk ve tek dijital sanat festivalinde yerli ve yabancı 25 sanatçıyla birlikte bu kavramı sorgulayacağız. Sanatçılar festivaldeki eserleri ile bilim, teknoloji ve sanatın kesişebileceğini gösterecek ve bu olgular arasındaki sınırların eriyerek yeni yollara nasıl evrilebileceğine ilişkin katkıda bulunacaklar. Esra Özkan, Julie Walsh ve Türkiye’nin ilk yapay zekâ küratörü olan Avind’in küratörlüğünü üstlendiği festivalde; H. Pars Polat , Muse VR, Cem Sonel, Eduardo Kac, Soliman Lopez, Tamiko Thiel,İrem Buğdaycı, Kobi Walsh, Ozruh (Levent Özruh, Sara Martinez Zamora, Evan Preuss, Isaac, Palmiere Szabo, Elise Wehowski), Laurent Mignonneau & Christa Sommerer, Nergiz Yeşil,Ahmet R. Ekici & Hakan Sorar, Balkan Karısman, Burak Dirgen, Ecem Dilan Köse, RAW,Özcan Saraç, Zeynep Nal, Hakan Yılmaz, Varol Topaç, Uğur Acil, XR Month, Farhad Farzaliyev ve Azerbaycanlı yapay zekâ sanatçısı Shusha’nın eserleri yer alacak. Herkese açık ve ücretsiz olacak festivalde işitsel ve görsel performansların yanı sıra; yapay zekâ, girişimcilik, biosanat, biotasarım, 6G teknolojileri gibi pek çok konuda panel ve atölyeler gerçekleştirilecek.
Türkiye’de dijital sanatın konumunu nasıl yorumluyorsunuz?
Sadece biz değil PASHA Holding grubu olarak gerek Azerbaycan’da gerek dünyanın farklı coğrafyalarında sanata her zaman destek vermekteyiz. Türkiye’de de IDAF’a destek olmaktan mutluluk duyuyoruz. Türkiye’de faaliyet gösterdiğimiz ilk günden itibaren sanat projeleri geliştirdik. Son dönemde hayatın dijitalleşmesiyle birlikte büyük bir ivme kazanan dijital sanata destekte bulunmayı kendimize misyon edindik. Türkiye, dijital sanat alanında önemli bir çıkış yakaladı. Birçok sanatçımızın NFT projeleri dünya çapında ses getirirken genç sanatçılarımızın da ürettiği farklı dijital sanat eserleri yoğun ilgi görmeye başladı. Metaverse olarak adlandırılan dijital dünyaya baktığımız zaman da 13 milyon dolarla dijital sanat çalışmaları dikkat çekiyor. Her geçen gün hem ülkemizde hem de dünyada sanat alanında dijitalleşme artarken, bu alana verdiğimiz destekle sanatçılarımızın yanındayız.
Dijital Sanat Derneği olarak neler yapıyorsunuz?
Dijital sanatın, sanat platformları arasındaki yerini sağlamlaştırmak dijital sanat bilincini yaygınlaştırmak ve bu alanın bir kurumsal çizgide ilerlemesini sağlamak adına DİSAD’ın kurucuları arasında yer almayı uygun buldum. Dernek olarak festivalin akabinde yılın belli periyodlarında atölyeler, gezici festivaller düzenlemek istiyoruz. Aynı zamanda üniversitelerin ilgili bölümleriyle iş birliği yaparak Türkiye’nin dijital sanatta dünya bayrağını taşımasını arzuluyoruz.